Kicsi is, savanyú is, sárga is - de a miénk!

házicica , 2010.01.19. 20:25

Nem, nem a magyar narancsról fogok írni, hanem az angol változatáról.

Néhány hónapos angliai tartózkodásom alatt az egyik legfontosabb gyümölcs, amit fogyasztottunk, a narancs volt. Előfordult, hogy többet vettünk a kelleténél és mire megkívántuk, már kezdett megpuhulni, így már nem volt olyan étvágygerjesztő.

Angliában elég sok ételt- húsételt is - készítenek naranccsal, de mi magyarok lévén bérlőtársammal a lekvárfőzés mellett tettük le voksunkat, hogy pótoljuk a már elfogyasztott, otthonról hozott baracklevárt.

Több receptet is ajánlottak, köztük olyat is, amihez készen vett naracslét kell önteni, de fontos volt számunkra, hogy a lekvárt teljes egészében természetes anyagokból készítsük mesterséges adalékok nélkül.

Engedjétek meg, hogy megosszam veletek a receptet, illetve néhány fotót az eredményről.

A hozzávalók:

  • 12 db közepes narancs
  • 4 bögre víz (A nem antialkohlisták kis whisky-t is önthetnek hozzá.)
  • 2 citrom (Ne citromlét, igazi citromot használjatok! Teljesen más az íze!)
  • 4-5 bögre porcukor (Ha édesebb lekvárt szeretnétek, akkor bele lehet keverni 1-2 tasak vaníliáscukrot, kis fahéjat és szegfűszeget.)

 

Elkészítés:

  • Vegyünk elő egy rozsdamentes acélból készült edényt (lehetőleg olyat, aminek jó vastag az alja).
  • A narancsokat pucoljuk meg, amennyire lehet, éles késsel vágjuk le a gerezdekről a fehér, keserű részt.
  • Robotgéppel aprítsuk össze a narancsot.
  • A narancs héját mossuk meg alaposan és vágjuk fel "julienne"-re (vékony, hosszú csíkokra).
  • A vizet, a felaprított narancsot, a héját, és a citrom levét tegyük fel főni.
  • Adjuk hozzá a cukrot.
  • 20-30 percig folyamatos keverés mellett forraljuk. (Amíg a narancs héja meg nem puhul.)
  • Minőségi teszt: a lekvár akkor van kész, ha kitéve egy hideg tányérra kihűlés után ujjunkkal megnyomva zselészerű állagot érzünk. (Ha nem áll össze eléggé, segítsünk rá egy kis cukorral, végső esetben összekeverhetjük zselatinnal is.)
  • Ha lekvárunk átment a minőségi teszten, akkor már csak néhány befőttesüveget kell kerítenünk és kész is vagyunk!

  

 

       

              

Címkék: anglia főzés citrom narancs lekvár narancslekvár baracklekvár lekvárfőzés

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonifortelyok.blog.hu/api/trackback/id/tr821685763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tegyük egyszerűbbé mindennapjainkat!

süti beállítások módosítása