5

Rémálom: ülőgarnitúra tisztítás zökkenőkkel

házicica , 2009.08.03. 22:06

Hétvégén jó idő volt, ezért úgy döntöttem, hogy a szokásos heti takarítás mellett nekiesek az ülőgarnitúrának is: évente kétszer nem árt kitisztítani, mert a bézs színű szövet normál igénybevétel mellett (tehát az esti tévézés közbeni csokizást, nappaliban történő étkezést, koszos lábbal történő kereveten elheveredést leszámítva) is hajlamos sárga színben tündökölni.

Kb. 20 perces össze-, szét-, majd ismét összeszerelés után sikerült vizes üzeműre állítanom a takarítógépet. Azt hittem, hogy innentől már egyszerű lesz a dolog, de néhány órával később rájöttem, hogy mekkorát tévedtem.

Az ülőgarnitúra legkritikusabb helyeit befújtam oxi-s (akármit jelentsen is) előtisztító sprayvel, majd kb. negyed óra múlva nekiestem a takarítógéppel, a géphez kapott kárpittisztítóval. A koszosabb helyeken többször is áthúztam a tisztítófejet - minden alkalommal tisztítószeres  vizet adagolva hozzá. Miután végeztem akkor láttam, hogy a többször tisztított helyek túl nedvesek lettek, a bézs színű kárpit vízfoltos maradt és ráadásul a zsíros foltok sem tűntek el.

Reménykedtem, hogy ebben a 40 fokos kánikulában másnapra eltűnnek a vízfoltok, de nem így lett: a kanapé még mindig koszosnak tűnt.

Ezután telefonos segítségkérés következett és internetes kutatás: hátha van valakinek valamilyen használható praktikája.

 

Tippek kárpit tisztításhoz:

 

1. Lelkes takarítók és fogyni vágyók számára: szőnyegtisztítóval, vagy Vanish szappan habjával, kefével jól dörzsöljük át a kárpitot, majd töröljük át száraz ruhával, majd enyhén vizessel.

2. Sós-vizes ruhával erőteljesen töröljük át a kárpitot, majd száradás után a felesleges sót porszívózzuk ki az anyagból. Elsőre kicsit macerás megoldásnak tűnik: nagy koncentrátumú sós vizes oldatot készíteni, megvárni míg megszárad, majd kiporszívózni. Nem túl időtakarékos megoldás.

3. Állítólag az ablaktisztító is csodákat művel. Végül is, ha az abakot tisztává varázsolja és eltűnteti a zsíros foltokat, akkor lehet benne valami.

4. Egyesek szerint gőzölős szerkezetekkel is érdemes próbálkozni (gőzpingvin és társai, barátai), de kétségeim vannak afelől, hogy ez a módszer nem eredményez-e újabb vízfoltokat a már amúgy is térkép mintákat idéző kanapémon.

5. A legextrémebb ötletek: Kétség kívül a két legextrémebb tipp a borotvahab és az Aspirin pezsgőtabletta voltak. Azt már hallottam, hogy a borotvahab állítólag kiválóan alkalmas a fürdőszobai tükrökön a páralecsapódás megakadályozására, de hogy kárpit tisztításra? (Ha valaki kipróbálta és tényleg működik, az kérem, írjon egy kommentet.) Az Aspirin biztos elmulasztja a koszos bútor miatta fejfájást, de félek, hogy ez csak átmeneti megoldás.

6. A legegyszerűbb, legtartósabb, de nem feltétlenül, a legesztétikusabb, ha veszünk néhány mosható ágytakarót, amit alkalomadtán bedobunk a mosógépbe és a foltok kérdése meg van oldva.

Nálam a nyerő tipp: ecetes vizes kefével töröljük át az ülőgarnitúrát. Szuper trükk! Gyorsan készen van, nem lesz ecetszagú a kárpit és még a vízfoltok is eltűnnek.

 

 

 

Címkék: csoki takarítás ecet tisztítás folt kárpit borotvahab gőzborotva ágytakaró takarítógép ülőgarnitúra ablaktisztító aspirin c vízfolt szőmyegtisztító

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonifortelyok.blog.hu/api/trackback/id/tr791286943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kovács_n 2010.07.23. 17:41:03

Nagyon jó az írás! Bizony, sokkal nehezebb munka a kárpittisztítás, mint ahogy az ember elsőre gondolná - mi is megpróbáltunk a témában írni egy bejegyzést: bőrbútorok tisztítása - takaritas-tisztitas-takaritogepek.blogspot.com/2010/03/tisztitas-borbutorokon.html

melindagrafológia 2013.05.03. 12:52:30

Szia! Jó így egy csokorba látni a tisztítási praktikákat. Az éjjel fél 2-ig néztem a frissen festett szobámban lévő két használt fotelt:), hogy mi a csudával lehetne letakarni, ugyanis már több tisztítási praktikát bevetettem,de csak még foltosabb lett.
Az ecetes variációhoz kedvet kaptam, úgy, hogy köszi az írást!
Üdv

kis anna 2014.09.15. 13:57:06

Én személy szerint az ablaktisztítóval óvatosan bánnék, de a gőzpingvin nagyon jól hangzik :) Ezen a blogon találtok további fa és bőr bútorápolási praktikákat is. Nekem sokat segítettek.
aranyfotel.weebly.com/blog/butorapolasi-praktikak

Kekcske0704 2016.12.09. 13:28:00

Nekünk otthon egy kb. 10 éves bézs színű bútorszöveten, már semmi nem akart segíteni. Át kellett húzatnunk a kárpitot, itt találtunk ugyanolyat, mint a régi, és a tisztítása nem okoz különösebb kihívást. Egy kis vízzel megdörzsölgetem a foltot és ennyi...

aste.hu/termekek/textiliak/konnyen-tisztithato/

harmatanya 2019.06.03. 10:49:57

Nagyon jó cikk, jó így összeszedve olvasni a házi praktikákról!
Pont ezután olvastam még egyet, ahol az itt felmerülő kérdésekre is választ leltem: carpetcare.hu/karpittisztitas-hazilag-mit-hogyan-erdemes/

Tegyük egyszerűbbé mindennapjainkat!

süti beállítások módosítása