11

Te is feledékeny vagy?

házicica , 2009.08.07. 22:07

Nem tudom, ki hogy van vele, de én mióta "felnőttem", egyre szétszórtabb lettem, egyre több mindent felejtek el.

Ez sokszor vezetett ajtócsapkodáshoz: nem győzném felsorolni, hogy hány vita kezdődött úgy, hogy "Nem emlékszel, hogy mondtam, intézd el ezt is?", "Nem kértem, hogy hozzál ezt meg azt a boltból?". Ilyenkor persze az első reakció a tagadás: nem mondtad, nem hallottam, miért nem írtad fel?, stb., a vége persze garantált összeveszés.

Régebben a megoldás erre a filofax/határidőnapló volt, egy vaskos, nehéz könyv, amibe szinte mindent feljegyezhettünk, rendszerezhettük a teendőinket, de volt egy óriási hátránya: a kisebb női táskákba sehogy nem fért el, ezért sokszor elfelejtette magával vinni az ember, vagy egyszerűen elhagyta valahol.

Szerencsés esetben, ha benne voltak az elérhetőségeink, a "segítőkész", "csupaszív" megtaláló hajlandó volt némi ellenszolgáltatás fejében visszaadni jogos tulajdonunkat, ami gyakorlatilag az egész életünket tartalmzta. (E témában tudom ajánlani Eddie Murphy és Dan Aykroyd örökbecsű, "Filofax" címet viselő vígjátékát. Annak idején sokan magukra ismerhettek benne.)

Szerencsére ma már van számítógép, internet, okostelefon: szóval számtalan más módja van életünk szervezésének.

Nagy hátrányuk, hogy általában csak a vertikális, vagy maximum a sorokban és oszlopokban történő gondolkodást támogatják, pedig mennyivel egyszerűbb pl. egy bevásárló lista írásánál, ha az éppen eszünkbe jutó bevásárolni valót rögtön ahhoz a kategóriához tudjuk írni, ahol majd az áruházban megtaláljuk.

Ha például összeírtuk a vásárlandó zöldségeket, majd a tejtermékeket, de még eszünkbe jut, hogy még hagyma is kell (mert a barátunk épp akkor jelenti be, hogy este a közös tévézés helyett sörözni megy a haverjaival), akkor azt egyszerűen, extra sorok beszúrása, különböző formázások nélkül megtehetjük.

Tavaly, munkám során találkoztam egy olyn szoftverrel, mely lehetővé tette, hogy ötleteimet számítógépen is úgy jegyzeteljem le, mintha papírra írnék. Segítségével egyszerűen, gyorsan csoportosíthatók, helyezhetők át a feljegyzések, minden bejegyzés mellett feltűntethető a fontossága, a határidő, amikorra el kell végezni, esetleg kit kell vele kapcsolatban megkeresni, hány százalékban végeztünk az adott feladattal, stb.

Nagy meglepetésemre nemrégiben találkoztam ennek a programnak egy teljesen ingyenes, online használható változatával, mely a Mind Meister névre hallgat. (http://www.mindmeister.com)

Egy jó ötlet a felhasználásra: aki még nem szervezte meg a nyaralását, ebben a programban összegyűjtheti a szóba jöhető helyeket, azok pozitív/negatív tulajdonságait, a hozzájuk kapcsolódó weboldalakat, de még akár a becsomagolandók listáját is összeállíthatja a segítségével.

A kezelése gyerekjáték és nagyon szórakoztató!

 

 

Címkék: szoftver film internet lista szervezés nyaralás bevásárlás feljegyzés csomagolás feledékeny jegyzetelés filofax mind meister bevásárló lista

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonifortelyok.blog.hu/api/trackback/id/tr191295653

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kozmokrator · http://www.tudtad.com 2009.08.08. 01:13:59

Igen, régebben én is, a kis határidőnaplómba írogattam mindenről. Azóta a laptopomon lévő jegyzettömbe "firekálok" hasznosnak tűnik a program, alaposabban szemügyre veszem. Köszönöm a bejegyzést!

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2009.08.08. 04:11:44

Tyű!!!
Nem azért tyű, mert nahát, micsoda újdonság, hiszen nem az.
Hanem azért, mert álmomban eszembe nem jutott volna egy mindmap szoftvert (amiből egyébiránt nagyon sokféle létezik a világban, hogy más példát ne mondjak, FreeMind, MindManager stb.) ilyen megközelítésben fogok viszontlátni :)
...az az igazság, hogy ezeket nem kimondottan a bevásárlólista-készítésre tervezték, de végülis zseniális...

gusthy1 · http://kolyokjoga.blogspot.com 2009.08.08. 04:12:20

Tyű!!!
Nem azért tyű, mert nahát, micsoda újdonság, hiszen nem az.
Hanem azért, mert álmomban eszembe nem jutott volna egy mindmap szoftvert (amiből egyébiránt nagyon sokféle létezik a világban, hogy más példát ne mondjak, FreeMind, MindManager stb.) ilyen megközelítésben fogok viszontlátni :)
...az az igazság, hogy ezeket nem kimondottan a bevásárlólista-készítésre tervezték, de végülis zseniális...

agyvihar · http://agyvihar.blog.hu/ 2009.08.08. 06:36:20

Van ám offline változata is, ha éppen nincs internet a boltban:

freemind.sourceforge.net/
www.xmind.net/

rage 2009.08.08. 08:04:14

Ezt a MindMapping techinkát évek óta tanítják. Valami amcsi okostóni találta fel és jó pénzért oktatja. Eredetileg papírra találta ki, de tény hogy manapság leginkább a mindenféle MindMapping szoftverek alkalmasak erre a legjobban. Hasznos ez mindenkinek. Tanítják ezt már sok egyetemen, projektvezetési, mérnöki képzéseken. Hasznos lehet bármilyen projekt indítása előtti első "brainstorming" technikaként. És itt értelmezzük a projekt szót a legtágabb értelemben, merthát ahogy te is leírtad, lehet az bevásárlólista is uganúgy mint egy diplomamunka első vázlata, vagy egy komolyabb szoftver kezdeti terve. Én használtam már általában az életem egyes területeinek felvázolására, hosszabb-rövidebb távú célok lejegyzésére, de talán legeredményesebben egy külföldi cég magyar telephelyének és hazai tevékenységének megtervezésére alkalmaztam, az iroda kiválasztásától, a megfelelő emberek felvételén át, a tevékenység meghatározása és a pénzügyi keretek korlátainak felállításáig.
A wikipédián: en.wikipedia.org/wiki/Mind_map (sajnos a magyar cikk épp csak két mondat).

solesz · www.index.hu 2009.08.08. 08:35:35

Szia,

Ezek a mindmapping szoftverek valóban nagyon jók a felmerült gondolatok rendszerezésére.

Ajánlani tudom az ingyenes kategóriában a FreeMind nevű programot is (0.9 RC) verziónál tart. Tud magyarul is, bár hiányos a fordítás.

freemind.sourceforge.net

üdv: solesz

MLaca · http://mlzphoto.hu/ 2009.08.08. 09:17:00

dejó, hogy 2000-ben mind mapping és egyéb asszociatív módszerekről írtam a diploma munkámat.. akkoriban még nem igazán volt se mindmeister, se mastermind (najó, az volt, egy klassz kis játék formájában).

a_tom 2009.08.08. 09:19:14

Tetszik, asszem használni fogom. Csak nehogy elfelejtsem :D
Az URL-ből csinálhattál volna egy linket hogy ne kelljen másolgatni :)

Netuddki. 2009.08.08. 09:35:31

FreeMind

Mindenesetre nem ezeket használnám bevásárló lista készítéséshez.

sityu · http://www.sit.yu 2009.08.13. 18:54:29

Bevásárlólistához szerintem jobb a checkvist.com/
De meg úgy általában is jobbnak érzem, az alábbiak miatt:

Én freemind-dal kezdtem, de már ott is inkább az ragadott meg, hogy nagyon jók a billentyűkombinációi (egyszerű mint a kő: nyilak a navigáláshoz, ctrl+nyilak az átrendezéshez; space: kinyit-becsuk; f2: szerkeszt; enter: új elem beszúrása; van még egy csomó, de ezek a legfontosabbak).
Illetve az, hogy ki/be lehet csukogatni az ágakat (és ezáltal rettenetes nagy strukturált listákat is kis helyen lehet kezelni; minden fontos részletet oda lehet tenni a helyére, majd becsukva nem foglalja a helyet a monitoron).

Először nagyon hasznosnak tűnt az, hogy a szélrózsa minden irányába lehet terjeszkedni. De aztán rájöttem, hogy mivel balról jobbra írunk, így a képernyő bal oldalának (ahol balra nyílnak az alsóbb szintek) egyre kevésbé lett szerepe.

Meghát, ha már faszányos nagy listákat (strukturált jegyzeteket) csináltam, sokszor fölmerült, hogy word doksit kéne belőle csinálni. Ami viszont a freemind-dal nem teljesen gördülékeny (van ilyen funkció, de valahogy nem tökéletes).

Illetve, ha már kompúteren írom, akkor hasznos, ha el is tudom küldeni (pl. alvállalkozónak a tennivaló-listát). Ehhez először rá kellett venni a kollégát, hogy telepítse a freemindot, majd jött a fájlok küldözgetése, a különböző verziók rakosgatása. És hát a freemind-ban nincs is getting-things-done funkció (egy gombnyomással elvégzetté tehető feladat).

Tehát a megoldás az on-line, webes mindmapper (vagy inkább outliner) alkalmazása.

Ki is próbáltam egy csomót (ha kell előkeresem a linkeket a delicious-omban): egyik csilivilibb buborékokat, meg szines vonalakat tudott rajzolni, mint a másik; de normális billentyűkombinációja, meg konvertáló funkciója majd' egyiknek sem volt. Az ágak ki/be csukogatásáról nem is beszélve.

Aztán találtam a comapping.com-ot: na az aztán mindent tud (tényleg), csak balról jobbra működik, tökéletes konverterek az ismert formátumokra, share-funkció, desktop alkalmazás-szintű megbízhatóságú működés. Egy gondja volt csak: fizetős. Nem is túl sok, de nekem nincs még paypal-om, vagy egyéb webes fizetős lehetőségem (illetve kedvem a webes fizetéssel tökölni). Ígyhát ez is kiesett. Pedig tényleg tökéletes.

Aztán találtam a checkvist-et: na ez aztán ék-egyszerűségű; tényleg nincs benne egy fölösleges funkció sem, viszont megbízhatóan működik, meg vannak az ismert billentyűkombinációk, share-funkció, konvertálás (freemind-ból is). Egy gombnyomással elvégzetté (áthúzottá) tehető feladatok (merthát eredetileg ez egy strukturált feladat-kezelő, checklist-készítő). És ingyenes. Bár regisztrálni azért kell.

Tegyük egyszerűbbé mindennapjainkat!

süti beállítások módosítása