Segítség, csípnek!

házicica , 2009.07.29. 00:25

Múltkor azt próbáltam boncolgatni, hogy hogyan is tudnánk távol tartani a kellemes nyári esték vérszívó megkeserítőit.

Mi van akkor, ha a védekezéshez már késő és megtörtént a baj?

Van néhány, jól bevált módszer, amivel az égető, viszkető érzés csökkenthető, de mi van, ha éppen nincs kéznél ecet, Fenistil, vagy egyéb hűsítő kenőcs? Hogyan szabadulhatunk a kellemetlen viszketéstől?

Gyermekkori klasszikus tipp: nyomjuk bele körmünket a csípésbe kétszer úgy, hogy egymást keresztező bemélyedések keletkezzenek. Van, aki esküszik rá és van, aki szerint ez egyáltalán nem működik.

Akinél nem válik be, az próbálkozhat golyóstoll hegyének (kikapcsolt állapotban!) a csípésre nyomásával is. Akkor csináljuk jól, hogyha látható a golyóstoll lenyomata a bőrön a csípés körül.

E két módszer mechnanizmusa nagyon hasonló. A lényeg, hogy a szúnyogok a vér kiszívásával egyidejűleg olyan anyagot fecskendeznek a csípésbe, aminek az a lényege, hogy higítsa a vért. Ez az anyag a felsőbb bőrrétegekben irritációt, kvázi egy kisebb allergiás reakciót vált ki. Ha ezt az anyagot valamilyen módszerrel sikerül az alsóbb, vérrel jobban telített bőrrétegekbe juttatni, akkor nyert ügyünk van, mert ezekben a rétegekben a méreg gyorsabban bomlik le, a viszkető érzés elmúlik.

A szado-mazo praktikákat kedvelők viasszal is próbálkozhatnak: a forró viasz csípésre csöppentésével megsemmisítő csapást mérhetünk a szúnyog által befecskendezett méreganyag fehérjéire.

Viasz helyett próbálkozhatunk forró vízzel is: legalább 1-2 percig engedjünk forró vizet (olyan forrót, amilyet csak tudunk) a csípés helyére, de forró hajszárítóval is próbálkozhatunk, de hallottam olyat is, aki forró kistányért szokott a csípésre szorítani. (Vigyázat! Több szúnyogcsípés esetén a szomszédok UFO-nak nézhetnek a sok csészealj miatt!)

A másik tábor képviselői szerint jégkockát kell tenni a friss csípésre. Ha belegondolunk, a gyógyszertárban kapható készítmények is kámfort tartalmaznak, hűsítő hatásúak.

A különböző kencefincék helyettesíthetők olyan megfázás elleni krémekkel, amik eukaliptusz olajat tartalmaznak (pl. Wick, vietnámi balzsam, orrkenőcs, stb.).

Egyszerű módszer a szappanhab is: egyesek szerint ha más nincs kéznél, ez is segíthet, de a fürdőszobánál maradva fogkrémmel is lehet próbálkozni. A legjobb eredményt a gyógynövényes fogkrémmel lehet elérni.

Ha sok fejfájást okoznak a csípések, akkor egyszerűen fogjunk egy Aspirin C pezsgőtablettát, nedvesítsük be és kenjük be vele a csípés helyét. A maradékot igyuk meg, hogy biztos legyen a hatás: így legalább a fejünk nem fog fájni.

 

Címkék: krém ecet fogkrém szappan szúnyog megfázás védekezés viasz forró golyóstoll csípés viszket fenistil viszketés hajszárító kenőcs forró víz aspirin c

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonifortelyok.blog.hu/api/trackback/id/tr851274772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Tegyük egyszerűbbé mindennapjainkat!

süti beállítások módosítása