2

Invázió

házicica , 2009.07.23. 06:12

Itt a nyár és ők visszatértek! Már megint, mint minden évben és már megint szomjaznak. Vérre.

Mintha évről évre többen lennének és mintha évről évre jobban szívnák a vérünket. (halk megjegyzés: sajnos nem csak ők)

Rájuk nem igaz, hogy minél nagyobb, annál jobban kell félni tőlük: az egészen nagyok teljesen ártalmatlanok, csak ijesztőek a maguk akár 5-10 cm-es méretükkel.

A kicsik viszont csípnek, szúrnak, égető érzést hagyva maguk után.

Az aktuális élmény: sörözéssel egybekötött hamburgerezés a Rómain, kedvenc folyónk partján, amit sok pesti annyira kedvel, hogy "ajándékként" beledobálja a számára már feleslegesség vált dolgait (ez már egy másik blog témája).

Szóval mi ott voltunk és ők is ott voltak. Jöttek. Egyre többen.

Persze, amikor az ember elindul egy kellemes esti sétára, akkor nem az az első dolga, hogy bekenje magát szúnyogriasztóval. (Termékfejlesztők figyelmébe: parfümbe kevert szúnyogriasztó nyárra.) Séta közben nem sokat tehetünk ellenük a kémiai- és a manuális védekezésen kívül (értsd: szúnyogriasztó krém, illetve heves csapkodás kézzel-lábbal), de hogy mit tehetünk ellenük otthon: teraszunkon, erkélyünkön, vagy a kertben?

Lássunk csak néhány megoldást (Figyelem! Az alábbiakat mindenki csak saját felelősségére próbálja ki!):

1. A filmekből eddig úgy tudtuk, hogy a fokhagyma tartja távol a vérszívókat, de az apróbb változat a paradicsom szagát nem bírja. Szerezzünk be néhány paradicsom palántát: nem lesz gondunk a szúnyogokkal és még zöldségért sem kell elmenni a szupermarketbe.

Vigyázat! Csak a normál kerti paradicsommal működik, a balkonra optimalizált változatokat felejtsétek el!

2. A szúnyogok a gesztenye illatát sem kedvelik túlságosan. Néhány gesztenyeburok elhelyezése is jó szolgálatot tehet.

3. A lakásban elhelyezhető szúnyogriasztók egy része szintén különböző illatanyagok elpárologtatásával operál. Ezeknek az illata sokszor elég kellemetlen és csak pár méteres körzetben tartják távol a "ragadozókat". Hálószobában ezért célszerű az ágy közelébe tenni, viszont az érzékenyebb szaglószervvel rendelkezők számára a szaguk nagyon meg tudja nehezíteni az elalvást. (Saját tapasztalat:))

4. Alternatív tipp beltérre: ultrahangos szúnyogriasztó.

5. Inkább kültérre: hangulatvilágítás helyett használható a szúnyogriasztós gyertya, lámpa-/fáklya olaj.

6. Szúnyogok fénnyel kicsalogathatók a szobából. Ez nem mindig működik, mivel a szúnyogokat 3 dolog vonzza: hő, mozgás, illat. Állítólag ugyanaz az illat vonzza őket, mint ami a másik nemre is hat (feromonok?), szóval ha a szeretnek a szúnyogok, akkor a másik nemnél is népszerű leszel!

7. Nem esztétikus, de célszerű: nyárra szúnyogháló az ablakra. Így nyugodtan aludhatunk nyitott ablak mellett. Semmi kémiai védekezés, semmi vegyszer és nem drága. Viszont nem túl esztétikus. 

Modern változat: IKEÁ-s szúnyogháló az ágy fölé. Ez még dekoratív is, csak vigyázni kell, nehogy belegabajodjon az ember. A probléma: helyileg korlátozott védelmet biztosít.

8. Szintén egy illatos megoldás: levendula, vagy levendulaolajjal átitatott textil. Pár méteres hatótávolságban alkalmazható.

9. Szerezzünk be egy "szúnyog-sokkolót" (becsületes nevén elektromos légycsapó; pl.: http://www.hobbyrendeles.hu/index.php?todo=properties&op=0&menu=0&prod=395&searchrec=).Elemmel működik: egy gomb lenyomásávl tölthető, egymás után 2-3 rovart lehet vele elintézni. Teljesen úgy működik, mint egy normál sokkoló.

 10. Ha valaki még nem hallott volna róla, B-vitamin szedésével távol tarthatók a szúnyogok. Este vegyük be, mielőtt kimennénk a szabadba. a multivitaminok nem alkalmasak erre a célra, csak a tisztán B-vitaminokat tartalmazó kapszulák!

Bónusz tipp egy kedves barátomtól (főleg erkélyre, kertbe): vegyünk egy békát, tegyük egy vízzel teli vödörbe, hogy folyamatosan úsznia kelljen és megéhezzen. A szúnyogokat tereljük a béka felé (mondjuk egy hajszárítóval). Ha nincs programod estére, garantált több órás elfoglaltásot biztosít! :)

Ha valaki kipróbálja a bónusz tippet, feltétlenül készítsen egy videót! Mindenképpen felteszem a blogra!

Címkék: szoba kert paradicsom otthon gesztenye növény levendula terasz illat szúnyog erkély b vitamin szúnyogriasztás szúnyogriasztó kémiai szúnyogriasztás elektromos szúnyogriasztó ultrahangos szúnyogriasztó

 

A bejegyzés trackback címe:

https://otthonifortelyok.blog.hu/api/trackback/id/tr491262251

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

házicica 2009.07.26. 08:32:22

Még egy tipp: most találtam a neten mobil, nagyobb teraszokra, erkélyekre, kertbe kihelyezhető, nagy nyomású víz elpárologtatásával működő klímaberendezést, ami állítólag szintén távol tart mindenféle repülő "szörnyet". (www.teraszklima.hu.) Persze nem olcsó, úgyhogy annak éri meg, aki ki is tudja használni.

Moncsi79 2009.08.08. 08:26:33

Szia! Nagyon tetszik a blogod! Nézz be hozzám is, hasonló a témakör...A megjelenése különlegesen jó! www.haztartas.blog.hu

Tegyük egyszerűbbé mindennapjainkat!

süti beállítások módosítása